Joulusta selvittiin murtuneella varpaalla ja isolla kasalla suklaata. =) Laitan tähän yhteen postaukseen muutaman kuvan joulun ajan leipomuksista.

2185900.jpg
Pienestä piparkakkukirjasta kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa tehdä itse piparitaikinaa. Ohjeena oli Pikku myyn piparkakut. Taikina onnistui hyvin ja oli helpompi tehdä kun olin ajatellut. Lapset sitten leipoivat itse kakkuset.

2185901.jpg
Suolasena kahvipöytään tein jauhelihapasteijoita joissa oli täytteenä jauhelihaa ja kananmunaa sekä juustodippiä.

2185902.jpg
Tavallisia tähtitorttuja oli myöskin tarjolla.

2185905.jpg
Paikallislehdessä oli tämän Isännän maustekakun ohje ja pitihän sitä sitten testata. Kostutin kakun rommilla ja jätin kuorrutteen pois. En myöskään laittanut pikakahvia enkä tummaa suklaata vaan sen tilalla käytin sly-paketista tuleen crisp-suklaalevyn.

Isännän maustekakku

200 g voita tai margariinia

3 3/4 dl sokeria

3 kananmunaa

puoli teelusikallaista leivinjauhetta

puoli teelusikallista soodaa

5 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa

2 tl muskottipähkinää

2 tl kanelia

4 rkl tummaa kaakaojauhetta

puoli teelusikallaista hienonnettua kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

200 g tummaa suklaata rouhittuna

2 sitruunan raastettu kuori

1 sitruunan mehu

2 dl kermamaitoa

1, 5 tl pikakahvijauhetta

2 dl karkeaksi rouhittua, paahdettua mantelia

1 dl hasselpähkinää rouhittuna ja paahdettuna

Kostutukseen: rommia tai konjakkia

Kuorrutus:

100 g voita

1 pkt tomusokeria

1 munan keltuainen

ripaus kanelia

2 rkl kaakaota

2 rkl vahvaa kahvia

Vatkaa rasva sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Lisää lopuksi sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu, kermamaito-kahvijauheseos ja manteli-hasselpähkinärouhe. (Manteleihin ja pähkinöihin saat hienon aromin, jos paahdat ne esimerkiksi kuumalla paistinpannulla tai hetken uunissa.)

Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun isokokoiseen rengasvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Kakku on reilunkokoinen, joten sen kypsymiseen voi vuoan muodosta riippuen kulua enemmänkin kuin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Kakku vain paranee, jos se saa seistä muutaman päivän ennen tarjoamista.

Kakun voi myös kostuttaa rommilla tai konjakilla ennen kuin vie sen kylmään odottamaan tarjoilua.

Ennen tarjoilua kakun voi kuorruttaa voi-tomusokerikuorrutuksella, mutta pelkkä tomusokerin ripotteleminen kakun päälle riittää varsinkin, jos se on kostutettu.


2185906.jpgTässä vielä kuva tämän vuotisesta piparkakkutalosta. Talo on tehty Kiekun ja Kaikun talon kaavojen mukaan.