Pienestä piparkakkukirjasta kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa tehdä itse piparitaikinaa. Ohjeena oli Pikku myyn piparkakut. Taikina onnistui hyvin ja oli helpompi tehdä kun olin ajatellut. Lapset sitten leipoivat itse kakkuset.
Suolasena kahvipöytään tein jauhelihapasteijoita joissa oli täytteenä jauhelihaa ja kananmunaa sekä juustodippiä.
Tavallisia tähtitorttuja oli myöskin tarjolla.
Paikallislehdessä oli tämän Isännän maustekakun ohje ja pitihän sitä sitten testata. Kostutin kakun rommilla ja jätin kuorrutteen pois. En myöskään laittanut pikakahvia enkä tummaa suklaata vaan sen tilalla käytin sly-paketista tuleen crisp-suklaalevyn.
Isännän maustekakku
200 g voita tai margariinia
3 3/4 dl sokeria
3 kananmunaa
puoli teelusikallaista leivinjauhetta
puoli teelusikallista soodaa
5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
2 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
puoli teelusikallaista hienonnettua kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
200 g tummaa suklaata rouhittuna
2 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
2 dl kermamaitoa
1, 5 tl pikakahvijauhetta
2 dl karkeaksi rouhittua, paahdettua mantelia
1 dl hasselpähkinää rouhittuna ja paahdettuna
Kostutukseen: rommia tai konjakkia
Kuorrutus:
100 g voita
1 pkt tomusokeria
1 munan keltuainen
ripaus kanelia
2 rkl kaakaota
2 rkl vahvaa kahvia
Vatkaa rasva sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Lisää lopuksi sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu, kermamaito-kahvijauheseos ja manteli-hasselpähkinärouhe. (Manteleihin ja pähkinöihin saat hienon aromin, jos paahdat ne esimerkiksi kuumalla paistinpannulla tai hetken uunissa.)
Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun isokokoiseen rengasvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Kakku on reilunkokoinen, joten sen kypsymiseen voi vuoan muodosta riippuen kulua enemmänkin kuin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Kakku vain paranee, jos se saa seistä muutaman päivän ennen tarjoamista.
Kakun voi myös kostuttaa rommilla tai konjakilla ennen kuin vie sen kylmään odottamaan tarjoilua.
Ennen
tarjoilua kakun voi kuorruttaa voi-tomusokerikuorrutuksella, mutta
pelkkä tomusokerin ripotteleminen kakun päälle riittää varsinkin, jos
se on kostutettu.
Tässä vielä kuva tämän vuotisesta piparkakkutalosta. Talo on tehty Kiekun ja Kaikun talon kaavojen mukaan.
Kommentit